Тениски “С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО” – една наистина добра идея!

 

            Българската шевица е толкова красива, но за съжаление далечна на съвременния българин. Малко са хората, които в детайли са запознати с нея и винаги с удоволствие се потапят в очарованието на багри и форми.

             Какво да направим, за да въведем тази красота в ежедневието на българина и чужденеца, запленен от нашия фолклор?

             Ние решихме да отразим българската шевица, в автентичния и рисунък, цветове и характерен бод, върху една ежедневна дреха - тениската.

             Образците, които използваме за нашите щампи, са оригинални бродерии по ризи, елеци, престилки и сукмани, характерни за различните етнографски области на страната ни. Всяка майсторка показва умението и усета си за красота, хармония и багри в бродерията, украсяваща народните костюми. Въпреки индивидуалния усет, всяко село, регион и фолклорна област имат определена специфика и отличителни белези в орнаментиката и цветовете на бродериите. По това можем да различим етнографските области на България – Тракия, Шоплук, Добруджа, Северна България, Пирин и Родопите.

            По този начин, чрез тениската и оригиналната щампа върху нея, ние искаме да покажем на хората нетленната и уникална красота на българската национална шевица.

            Чрез своя труд, ние се надяваме да съхраним БЪЛГАРСКАТА  КРАСОТА в живота на много хора !!!                        

            С поздрав от създателите на тази идея!

            Илиана Божанова, Кирил Търнаров и “Тифон принт” ЕООД

Септември 2010

гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ